agusia2361

agusia2361

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 506]

klopsiki z pieczarką i mozzarelą

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Danie dość szybkie w przygotowaniu, a do tego bardzo smaczne.

klopsiki z pieczarką i mozzarelą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

klopsiki z pieczarką i mozzarelą

 

  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • jajko
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1 starta mała cebulka
  • 1 łyżeczka vegety
  • sól, pieprz
  • 10 pieczarek ugotowanych
  • 200 g startej mozzareli

 

Sposób przygotowania:

klopsiki z pieczarką i mozzarelą
Mięso mielone połączyć z jajkiem, bułką tartą, cebulka i przyprawami, następnie mięso dobrze wyrobić tak aby była jednolita masa. Z mięsa formować okrągłe placuszki, na których środku kładziemy po jednej pieczarce i łyżeczce sera, delikatnie zamykamy tak aby farsz nie wyleciał. Układamy na blasze lub półmisku żaroodpornym i pieczemy w nagrzanym piekarniku. Piec około 20 minut w 200-240 st. C ( najlepiej pod przykryciem folią aluminiową). Przed końcem pieczenia posypać mozzarelą i chwilę zapiec. Na koniec udekorować szczypiorkiem.
klopsiki z pieczarką i mozzarelą
Na zdjęciu widoczne są klopsiki , które można nadziewać.
klopsiki z pieczarką i mozzarelą
Na zdjęciu klopsiki po nałożeniu farszu.
klopsiki z pieczarką i mozzarelą
Na zdjęciu widać gotowe klopsiki do zapieczenia w piekarniku.
klopsiki z pieczarką i mozzarelą
Na zdjęciu wyprcjowane już klopsiki i gotowe do podania.