Sposób przygotowania:
Klopsiki z soczewicy
Soczewicę wypłukać, ugotować do miękkości przez około 20 minut. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Czosnek drobno pokroić. Zmiksować blenderem. Dodać jajko, pokrojoną natkę pietruszki, bułkę tartą i przyprawy. Wymieszać wszystkie składniki. Uformować małe klopsiki. Rozłożyć w formie na papierze do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Przygotowanie sosu: Marchew obrać i zetrzeć na tarce z grubszymi oczkami. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oleju. Zalać w garnku niewielką ilością wody, dodać listek laurowy, pokrojony kawałek papryczki chilli, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony. Gotować aż marchew będzie miękka. Dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy. Włożyć upieczone klopsiki i zagotować