Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Klopsy z ryżem i warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Klopsy z ryżem i kapustą są smaczne i delikatne w smaku.

Klopsy z ryżem i warzywami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Klopsy z ryżem i warzywami

 

  • 1/2 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 10-15 dag dyni hokkaido
  • 20 dag kapusty pekińskiej
  • 1 jajko
  • 10 dag ryżu
  • 1/2 szklanki kaszy manny
  • 3 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki mąki pszennej
  • sos sojowy do smaku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • 1,5 szklanki bulionu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2-3 liście bazylii
  • 1 łyżka śmietany

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Klopsy z ryżem i warzywami
Ryż włożyć do wrzącej osolonej wody, gotować 5-7 minut, osączyć. Kapustę pekińską poszatkować, włożyć do gorącej wody na 1-2 minuty, odcedzić, odcisnąć. Drobno pokrojoną cebulę podsmażyć na łyżce oleju. Dynię obrać, usunąć nasiona, miąższ zetrzeć na tarce o dużych otworach. Do mielonego mięsa dodać zimny ryż, kapustę, cebulę, kaszę mannę, dynię, jajko, zmiażdżone 2 ząbki czosnku. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym. Dokładnie wymieszać. Z masy mięsnej formować podłużne klopsy, obtaczać w mące i smażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju. Rumiane włożyć do rondla, wlać 1,5 szklanki gorącego bulionu, dusić pod przykryciem około 20 minut. Gotowe klopsy wyjąć z wywaru, odłożyć w ciepłe miejsce. Do wywaru dodać koncentrat pomidorowy, liście bazylii, zmiażdżony czosnek, zagotować. dodać śmietanę, doprawić do smaku, wymieszać. Klopsy podawać z sosem.
Klopsy z ryżem i warzywami
Do mielonego mięsa dodać przygotowane pozostałe składniki
Klopsy z ryżem i warzywami
Mięso z warzywami ryżem i przyprawami dokładnie wymieszać
Klopsy z ryżem i warzywami
Z masy mięsnej formować owalne klopsy obtaczać w mące
Klopsy z ryżem i warzywami
Rumienić ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju