Sposób przygotowania:
Klopsy z ryżem i warzywami
Ryż włożyć do wrzącej osolonej wody, gotować 5-7 minut, osączyć. Kapustę pekińską poszatkować, włożyć do gorącej wody na 1-2 minuty, odcedzić, odcisnąć. Drobno pokrojoną cebulę podsmażyć na łyżce oleju. Dynię obrać, usunąć nasiona, miąższ zetrzeć na tarce o dużych otworach. Do mielonego mięsa dodać zimny ryż, kapustę, cebulę, kaszę mannę, dynię, jajko, zmiażdżone 2 ząbki czosnku. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym. Dokładnie wymieszać. Z masy mięsnej formować podłużne klopsy, obtaczać w mące i smażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju. Rumiane włożyć do rondla, wlać 1,5 szklanki gorącego bulionu, dusić pod przykryciem około 20 minut. Gotowe klopsy wyjąć z wywaru, odłożyć w ciepłe miejsce. Do wywaru dodać koncentrat pomidorowy, liście bazylii, zmiażdżony czosnek, zagotować. dodać śmietanę, doprawić do smaku, wymieszać. Klopsy podawać z sosem.