Adam28

Adam28

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 88]

Klopsiki z warzywami w sosie pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Klopsiki z warzywami w sosie pomidorowym

Klopsiki z warzywami w sosie pomidorowym

Składniki:

Klopsiki z warzywami w sosie pomidorowym

 

  • 500 gram farszu garmażeryjnego mielonego
  • 0,5 kg marchwi
  • 0,5 kg pietruszki w korzeniu
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 jajko
  • bazylia
  • oregano
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowanslaskie

Sposób przygotowania:

Klopsiki z warzywami w sosie pomidorowym
Obrać marchew i pietruszkę, umyć i następnie zetrzeć na tarce na wióra. Warzywa dusić na patelni z dodatkiem niewielkiej ilości wody (0,5 szklanki) przez ok. 15 minut.Mięso mielone włożyć do miski, dodać 1 jajko, następnie sól, pieprz, bazylie i oregano. Całość wymieszać. Z gotowej masy formować klopsiki. Gotowe klopsiki podsmażyć na patelni z olejem do momentu aż będą rumiane. Podsmażone klopsiki dodać wraz z olejem na patelnie z warzywami. Całość wymieszać, dodać słoik koncentratu pomidorowego i dusić przez ok. 15 minut. W końcowym etapie przyprawić solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.