nieuchwytna

nieuchwytna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 350]

Klopski w delikatnym sosie koperkowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Delikatne klopsiki w sosie koperkowym. Niezbyt cieżkie. Pasują zarówno do ziemniaków, jak i ryżu. Proponuję podać z ogórkiem konserwowym lub buraczkami.

Klopski w delikatnym sosie koperkowym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Klopski w delikatnym sosie koperkowym

 

  • KLOPSIKI:
  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • 1/3 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • vegeta, pieprz, papryka słodka
  • mąka do obtoczenia
  • olej do obsmażenia
  • SOS:
  • 2/3 cebuli
  • 2 łyżki margaryny
  • pęczek koperku
  • 1 szkl. wody
  • 0,75 l mleka
  • 3 czubate łyżki mąki
  • vegeta, pieprz i maggi

Sposób przygotowania:

Klopski w delikatnym sosie koperkowym
1. Do miski wkładamy mięso. Dodajemy jajko. Cebulę(1/3) i czosnek drobno siekamy i dorzucamy do mięsa. Doprawiamy do smaku vegetą, pieprzem i papryką. Dokładnie łączymy. Z masy formujemy niewielkie kuleczki (u mnie 16 szt.) \, otaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy olej i wkładamy klopsiki obsmażamy z obu stron na złoty kolor. 2. Cebulę kroimy w kostkę. Koperek opłukujemy i siekamy. 3. W garnku rozpuszczamy margarynę i szklimy cebulę. Dodajemy koperek. Wkładamy klopsiki i zalewamy wodą. Dusimy pod przykryciem ok. 15 minut. W mleku rozrabiamy mąkę. Wlewamy do klopsików i zagotowujemy od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy do smaku vegetą, pieprzem i maggi.
Klopski w delikatnym sosie koperkowym
Do miski wkładamy mięso, dodajemy jajko, cebulę i czosnek. Doprawiamy.
Klopski w delikatnym sosie koperkowym
Klopsiki obsmażamy na złoty kolor i przekładamy do garnka.