zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Klopsiki w warzywach.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Klopsiki w warzywach na makaronowej pierzynce

Klopsiki w warzywach.

Składniki:

Klopsiki w warzywach.

 

  • 2 opakowania makaronu ryżowego wstążki Tao Tao

 

  • 500 g mięsa z indyka
  • 5 łyżek bułki tatrej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 500 g mrożonej mieszanki warzywnej
  • kilka grzybków mun
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka ziołowych ziarenek smaku
  • 1 kostka rosołowa
  • natka pietruszki
  • woda

Sposób przygotowania:

Klopsiki w warzywach.
Mięso umyć, zmielić razem z cebulą i czosnkiem. Dodać jajka, sól i pieprz, bułkę tartą i kaszę mannę. Wszystko wyrobić i formować małe kuleczki. W głębokiej patelni lub garnku zagotować wodę z kostką rosołową i wrzucać na wrzątek klopsiki. Gotować około 10 minut. Grzybki zalać wrzątkiem, po upływie 15 minut pokroić je w paseczki. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić warzywa i smażyć mieszając. Od czasu do czasu można podlać wywarem z gotowania klopsików. Dodać pokrojone grzyby, natkę, sos sojowy i ziarenka smaku i dalej smażyć. Gdy warzywa będą miękkie dodać klopsiki i wymieszać, ewentualnie dosolić i popieprzyć.

Zagotować wodę, wrzucić do niej makaron i odstawić na 5-7 minut. Odcedzić makaron, nałożyć na talerze, na wierzch położyć klopsiki z warzywami.