kiciak21

kiciak21

Kucharz
[Przepisów: 16]

Klopsy ala gołąbki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 4

Gdy nie ma czasu na zawijanie gołąbków

Klopsy ala gołąbki

Składniki:

Klopsy ala gołąbki

 

  • 1kg mięsa mielonego
  • 1 duża główka kapusty
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mączki ziemniaczanej
  • 2 szkl kaszy jęczmiennej
  • oliwa do podsmażenia
  • koncentrat pomidorowy
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Klopsy ala gołąbki
Kapustę szatkujemy na tarce. Poszatkowaną posypujemy solą aby się zmożyła - wyduszamy wodę. Mielone mieszamy z jajkiem, suchą kaszą, mączką ziemniaczaną oraz pieprzem. Po wymieszaniu dokładamy zmożoną kapustę i formujemy klopsiki. Podsmażamy klopsy na patelni na niewielkiej ilości oleju. W dużym garnku gotujemy wodę z koncentratem pomidorowym (później zrobimy z tego sos). Gdy się zagotuje zestawiamy na chwilę z ognia, wkładamy do sosu wcześniej podsmażone klopsiki i gotujemy dopóki kasza nie zrobi się miękka. Sos może zostać luźny lub też jeżeli ktoś woli gęsty proponuję zaciągnąć go wodą z mączką ziemniaczaną. Zostanie ładny kolor i nie zmieni smaku:) Smacznego