jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 430]

Klopsy drobiowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Kotlety mielone z mięsa drobiowego z dodatkiem cebuli i aromatycznych przypraw, smażone na maśle:)

Klopsy drobiowe

Składniki:

Klopsy drobiowe

 

  • 25 dag fileta z piersi kurczaka
  • ½ cebuli
  • 1 bułka pszenna lub 2 kromki chleba tostowego pszennego
  • ½ szklanki mleka pełnotłustego
  • 4-5 łyżek bułki tartej
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki przyprawy kebab-gyros
  • 2 łyżki prażonej, suszonej cebuli
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

 

Sposób przygotowania:

Klopsy drobiowe
Bułkę lub chleb namoczyć w mleku, a później odcisnąć. Kurczaka, cebulę pokroić w kostkę. Mięso, cebulę i bułkę zmielić w maszynce do mielenia, a później przyprawić szczyptą soli, pieprzu i przyprawą do gyrosa, a na końcu dodać 2 łyżki bułki tartej, suszoną cebulę i dobrze wymieszać. Formować małe, okrągłe kotleciki, lekko je spłaszczać i obtaczać w bułce tartej z obu stron. Na patelni rozgrzać masło oraz oliwę i smażyć kotleciki na średnim ogniu, na rumiany kolor, około 15 minut, przewracając od czasu do czasu.