Tata Kazika

Tata Kazika

Starszy Kucharz
[Przepisów: 24]

Klopsy w sosie kaparkowym

         
ocena: 3/5 głosów: 2002

Z mięsa, bułki, podsmażonej cebuli, jajka, soli i pieprzu przygotować masę mięsną.

Klopsy w sosie kaparkowym

Składniki:

Klopsy w sosie kaparkowym

 

  • 30 dag mięsa wieprzowo-wołowego
  • 1 namoczona bułka
  • 1 duża cebula
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • 2 kostki rosołowe
  • 1/2 l wrzącej wody
  • 1 łyżka masła
  • 1 kopiasta łyżka mąki
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżka kaparów

Sposób przygotowania:

Klopsy w sosie kaparkowym
Z mięsa, bułki, podsmażonej cebuli, jajka, soli i pieprzu przygotować masę mięsną. Uformować okrągłe klopsiki. Z kostek rosołwych i wody przygotować bulion, włożyc klopsiki i gotować ok 15 minut. Z masła i maki zrobić jasną zasmażkę, rozrzedzić rosołem w którym gotowały się klopsiki, dodać śmietanę i kapary. Sos doprawić do smaku, zalać klopsiki i potrzymać chwilkę na małym ogniu.