BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1227]

Klopsy w sosie koperkowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kulki z mięsa mielonego w połączeniu z pysznym sosem śmietankowym z dodatkiem koperku zielonego to coś co ja lubię najbardziej.

Klopsy w sosie koperkowym

Składniki:

Klopsy w sosie koperkowym

 

  • Klopsy;
  • mięso mielone wieprzowe lub wołowe,
  • jajko 1,
  • bułka tarta 4 -5 łyżki,
  • cebula 1 szt,
  • czosnek 2 ząbki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • przyprawa do mięsa mielonego do smaku,

 

  • sos koperkowy;
  • koperek 1 większy pęczek albo 2 pęczki mniejsze,
  • śmietana 150 ml,
  • bulion,
  • woda 1/4 szkl,
  • mąka 2 - 3 łyżki,

Sposób przygotowania:

Klopsy w sosie koperkowym
Klopsy;

Mięso mielone włożyć do miski.

Do mięsa dodać bułkę tartą, obraną, pokrojoną drobniutko cebulę, obrany przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko oraz przyprawy.

Całość wyrobić na jednolitą masę.

Z masy formować niewielkie klopsiki, obtaczać w mące, a następnie klopsy wrzucać do wcześniej ugotowanego gotującego bulionu.

Gotować do wypłynięcia klopsików, kiedy wypłyną odczekać jeszcze od 3 - 5 minut i wyjąc łyżką cedzakową.

Sos koperkowy;

Z bulionu w którym gotowały sie klopsy odlać 1/2 szkl. wymieszać ze śmietaną , dodać opłukany poszatkowany koperek ponownie wymieszać.

Rozmieszaną śmietanę z koperkiem wlać do pozostałego bulionu i zagotować.

Sos zagęścić mąką wymieszaną z wodą.

W razie potrzeby doprawić do smaku.

Do sosu dodajemy ugotowane wcześniej klopsy i pogotować jeszcze około 10 minut.

Smacznego.