Sposób przygotowania:
Klopsy z kaszą i białym serem
FARSZ: Na początek gotujemy kaszę w lekko posolonej wodzie. Ugotowaną kaszę odcedzamy, a później odstawiamy, żeby ostygła. Do ostudzonej kaszy dodajemy zmielony ser biały. Całość dobrze mieszamy i doprawiamy do smaku pieprzem oraz solą według własnego uznania.
CIASTO: Na rondelku, na niedużym ogniu rozpuszczamy margarynę, a później dodajemy do niej około trzy łyżki mąki i dobrze mieszamy. Później do roztopionej margaryny kiedy już ostygnie dodajemy przygotowane wcześniej żółtka oraz niewielką ilość wody. To dodajemy do mąki( maki dajemy tyle żeby ciasto na pierogi wyszło elastyczne). Do ciasta dodajemy także niewielką ilość soli i dobrze ugniatamy. Ugniecione ciasto rozwałkowujemy i wycinamy z niego koła. Następnie do każdego z koła dajemy trochę farszu z sera i kaszy i formujemy pierogi. Pierogi gotujemy do miękkości w lekko posolonej wodzie. Kiedy pierogi znajdują się już na talerzu można połać je roztopionym tłuszczem.
CIASTO: Na rondelku, na niedużym ogniu rozpuszczamy margarynę, a później dodajemy do niej około trzy łyżki mąki i dobrze mieszamy. Później do roztopionej margaryny kiedy już ostygnie dodajemy przygotowane wcześniej żółtka oraz niewielką ilość wody. To dodajemy do mąki( maki dajemy tyle żeby ciasto na pierogi wyszło elastyczne). Do ciasta dodajemy także niewielką ilość soli i dobrze ugniatamy. Ugniecione ciasto rozwałkowujemy i wycinamy z niego koła. Następnie do każdego z koła dajemy trochę farszu z sera i kaszy i formujemy pierogi. Pierogi gotujemy do miękkości w lekko posolonej wodzie. Kiedy pierogi znajdują się już na talerzu można połać je roztopionym tłuszczem.