lucynako

lucynako

Kucharz
[Przepisów: 7]

Książka Kucharska: Kuchnia Ameryki Łacińskiej z produktami Hortex

KLPOSIKI PO MEKSYKAŃSKU W WARZYWACH

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Aromatyczne małe klopsiki przyprawione na sposób meksykański idealne komponują się z Mieszanką Meksykańska Hortex.Potrawa smaczna i syta,a jednocześnie bardzo prosta i szybka do przygotowania. Smakuje podana z ryżem.

KLPOSIKI PO MEKSYKAŃSKU W WARZYWACH Więcej zdjęć (2)

Składniki:

KLPOSIKI PO MEKSYKAŃSKU W WARZYWACH

 

  • ok. 40 dkg. mielonego mięsa wołowego,
  • 1 op. Mieszanki Meksykańskiej Hortex,
  • 1 jajko,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku ,
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego,
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 3/4 szklanki bulionu warzywnego instant,
  • kilka kropel sosu tabasco,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

KLPOSIKI PO MEKSYKAŃSKU W WARZYWACH
Cebulę obrać i bardzo drobno posiekać. Dodać do mięsa mielonego. Wsypać paprykę, kmin i kolendrę. Wbić jajko i wszystko dokładnie wymieszać, aby powstała jednolita masa. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Z masy formować małe klopsiki. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić klopsiki. Smażyć często mieszając, aby klposiki obsmażyły się z każdej strony. Kiedy będą już rumiane wsypać Mieszankę Meksykańską Hortex i smażyć razem jezszcze przez ok. 5 min. Koncentrat pomidorowy wymieszać z bulionem i podlać potrawę. Całość dusić przez10 min. co jakiś czas mieszając. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i kilkoma kroplami sosu tabasco dla zaostrzenia smaku potrawy (wg. uznania). Podawać z ryżem.
KLPOSIKI PO MEKSYKAŃSKU W WARZYWACH