Sposób przygotowania:
kluchy na łachu babci Sabinki
przyrządzić rozczyn z z drożdży, wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto, jak na placek drożdżowy. zostawić do wyrośnięcia. Brać po kawałku ciasta, wyrabiać jeszcze raz z mąką na gładko, formować maleńkie kuleczki. Rozłożyć je na papierze wysypanym mąką w odległości ok 5 cm. od siebie. Zostawić na chwilę do wyrośnięcia. W dużym garnku lub brytfannie zagotować wodę, na górę naciągnąć cysty ręczniczek kuchenny, przywiązać go sznurkiem lu gumką [to właśnie ów łach ;P]. Gotować pyzy 3 minutu na parze sadzając je na łachu . Najlepiej smakują okraszone słoninką lub z sosem od pieczeni . smacznego :)
elutka
Gość
Gość
b.,dobre, mogą byc polane jogurtem owocowym.pyszne. halina
Gość