Sposób przygotowania:
Kluseczki,
Mleko należy zagotować wraz z masłem na dużym ogniu. Dodać do tego odrobinę soli i przemieszać. Zmniejszyć ogień i dodać mąkę cały czas mieszając aż powstanie jednolite ciasto. Wbić do tego jajka. Żółty ser zetrzeć na tarce jarzynowej na dużych oczkach i dodać do ciasta. Wymieszać i ostudzić. Z powstałego ciasta uformować małe kuleczki. Do garnka wlać wodę, posolić ją i postawić na dużym ogniu. Kiedy woda zacznie wrzeć, wrzucić kulki i pozostawić je aż wypłyną na wierzch. Kiedy tak nastąpi szybko je odcedzić. Boczek pokroić w małe kawałeczki. Cebulę pokroić w grubą kostkę. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić na niego boczek wraz z cebulą. Podsmażyć na złoty kolor. Posypać nimi gorące kluski.