zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2419]

Pierogi ruskie z kleikiem ryżowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dziś kolejny przepis na ruskie pierogi ale z dodatkiem kleiku ryżowego. Zamiast smażonej cebulki dodałam prażoną ale domową. Wbrew pozorom przygotowanie takiej cebuli nie jest trudne.

Pierogi ruskie z kleikiem ryżowym Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Pierogi ruskie z kleikiem ryżowym

 

  • Farsz :
  • 500 g twarogu
  • 750 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 szk prażonej cebulki ( domowej )
  • 3/4 szk kleiku ryżowego
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

 

  • Ciasto :
  • 1 kg mąki tortowej
  • 500 ml ciepłej wody ( prawie gorącej )
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka soli

Sposób przygotowania:

Pierogi ruskie z kleikiem ryżowym
W maszynce do mięsa zmielić ugotowane ziemniaki apotem dodać kleik i cebulkę oraz przyprawy do smaku i wymieszać farsz.

Składniki na ciasto pierogowe umieścić w misce, wymieszać a potem zagnieść ciasto.

Ciepłą miską zakryć ciasto i zostawić aby odpoczęło na 30 minut.

Potem ciasto podzielić na porcje i wałkować, wycinać kółka i nakładać nadzienie.

Zlepiać pierogi i układać na ściereczce.

Gotowe pierogi gotować kilka minut od wypłynięcia i podawać okraszone lub zostawić do podsmażenia i podać odsmażane z ulubionymi dodatkami.
Pierogi ruskie z kleikiem ryżowym
Przygotować ciasto na pierogi i farsz do pierogów
Pierogi ruskie z kleikiem ryżowym
ciasto cienko wałkować i wycinać kółka u mnie średnica 10 cm
Pierogi ruskie z kleikiem ryżowym
na każde kółko ciasta kłaść porcję farszu i zlepiać
Pierogi ruskie z kleikiem ryżowym
pierogi układać na ściereczce i zakrywać aby nie wysychały
Pierogi ruskie z kleikiem ryżowym
pierogi gotować w osolonej wodzie i wyjmować łyżką cedzakową