Sposób przygotowania:
Kluseczki z ciasta drożdżowego
Do miski wsypać cukier, dodać pokruszone drożdże, wlać odrobinę ciepłego mleka, wymieszać o odstawić do wyrośnięcia.
Pozostałe mleko wymieszać z mąką, dodać masło, sól i ciągle mieszając zagotować, odłożyć i wystudzić. Następnie wlać rozczyn, wbić jajko i dokładnie wyrobić ciasto. Wyłożyć na stolnicę, zrobić wałek, pokroić na kawałki. Rękami formować małe kulki, obtaczać w mące i odłożyć do wyrośnięcia. Gdy podrosną gotować w osolonej wodzie. Wyjmować łyżką cedzakową po wypłynięciu na wierzch. Podawać polane stopionym masłem.
Pozostałe mleko wymieszać z mąką, dodać masło, sól i ciągle mieszając zagotować, odłożyć i wystudzić. Następnie wlać rozczyn, wbić jajko i dokładnie wyrobić ciasto. Wyłożyć na stolnicę, zrobić wałek, pokroić na kawałki. Rękami formować małe kulki, obtaczać w mące i odłożyć do wyrośnięcia. Gdy podrosną gotować w osolonej wodzie. Wyjmować łyżką cedzakową po wypłynięciu na wierzch. Podawać polane stopionym masłem.