Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Kluseczki z ciasta ziemniaczanego

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kluseczki z gotowanych ziemniaków z topionym masłem są wyśmienite.

Kluseczki z ciasta ziemniaczanego Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kluseczki z ciasta ziemniaczanego

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kluseczki z ciasta ziemniaczanego
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. przecisnąć przez praskę, ostudzić. Do zimnych dodać jajko, cukier waniliowy, mąkę pszenną i ziemniaczaną, zagnieść ciasto. Rękami formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Partiami wkładać do wrzącej osolonej wody i gotować 2-3 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową, wyłożyć na talerze. Polać stopionym masłem, posypać cukrem kryształem i mielonym cynamonem.
Kluseczki z ciasta ziemniaczanego
Z ugotowanych ziemniaków mąki i jajka zrobić ciasta
Kluseczki z ciasta ziemniaczanego
Rękami formować okrągłe kulki wielkości orzecha włoskiego