zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Kluseczki ze szpinakiem Ewy

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Ciasto do klusek jest podobne do tego, z którego robi się kopytka, ale tym razem postanowiłam poeksperymentować ze szpinakiem.

Kluseczki ze szpinakiem Ewy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kluseczki ze szpinakiem Ewy

 

 

Sposób przygotowania:

Kluseczki ze szpinakiem Ewy
Na patelni podsmażyć kiełbasę pokrojoną w kostkę. Zmielone ziemniaki wrzucić do miski i podzielić na 4 części. Jedną część wyłożyć na pozostałe ziemniaki a we wgłębieni wsypać mąkę ziemniaczaną w proporcji : 2 części mąki pszennej i 1 część maki ziemniaczanej. Szpinak umyć, osuszyć i posiekać po czym wrzucić do miski z ziemniakami. Wbić jajko i wyrobić ciasto. W garnku zagotować wodę, dodać sól i ponownie wodę zagotować. Ciasto wyłożyć na podsypany mąką blat. Z ciasta uformować placek o grubości mniej więcej 5 mm i za pomocą foremki do ciasteczek wycinać kółka. Kluski wrzucać na wrzątek i gotować dosłownie chwilkę od wypłynięcia. Ugotowane kluski wykładać łyżką cedzakową na talerze i okrasić podsmażoną kiełbaską. Podawać gorące najlepiej z surówką z kiszonej kapusty lub innej.
Kluseczki ze szpinakiem Ewy
w misce umieścic składniki na kluski ...
Kluseczki ze szpinakiem Ewy
wyrobić ciasto i wycinac z niego kluski ...
Kluseczki ze szpinakiem Ewy
kluski gootwac dosłownie chwilke od wypłyniecia