Sposób przygotowania:
Kluseczki ze szpinakiem Ewy
Na patelni podsmażyć kiełbasę pokrojoną w kostkę. Zmielone ziemniaki wrzucić do miski i podzielić na 4 części. Jedną część wyłożyć na pozostałe ziemniaki a we wgłębieni wsypać mąkę ziemniaczaną w proporcji : 2 części mąki pszennej i 1 część maki ziemniaczanej. Szpinak umyć, osuszyć i posiekać po czym wrzucić do miski z ziemniakami. Wbić jajko i wyrobić ciasto. W garnku zagotować wodę, dodać sól i ponownie wodę zagotować. Ciasto wyłożyć na podsypany mąką blat. Z ciasta uformować placek o grubości mniej więcej 5 mm i za pomocą foremki do ciasteczek wycinać kółka. Kluski wrzucać na wrzątek i gotować dosłownie chwilkę od wypłynięcia. Ugotowane kluski wykładać łyżką cedzakową na talerze i okrasić podsmażoną kiełbaską. Podawać gorące najlepiej z surówką z kiszonej kapusty lub innej.
gusia1000
monikaT83
zewa
Moniko ja kiedyś myślałam, że szpinak jest niedobry. A teraz jak tylko mam okazję to go jem i jem.
marietta
zewa
dzięki :)