WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1356]

Kluseczki ziemniaczane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kluseczki ziemniaczane zrobione na kształt klusek śląskich z dziurką, ale zrobione z dwóch rodzajów mąki: tortowej i ziemniaczanej oraz z jajkiem.

Kluseczki ziemniaczane Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kluseczki ziemniaczane

 

Sposób przygotowania:

Kluseczki ziemniaczane

ETAP 1:

Ziemniaki obrać, opłukać i zalać zimną wodą. Ugotować do miękkości, odcedzić i osolić. Utłuc i wystudzić. Przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Do zmielonych ziemniaków wbić jajko. Wsypać oba rodzaje mąki i szczyptę soli. Zagnieść jednolite ciasto. W razie gdyby się kleiło podsypywać mąką tortową.

Ciasto uformować w kulę. Z ciasta odrywać małe porcje wielkości orzecha włoskiego. Formować kulki i w środku robić wgłębienie palcem.

W garnku zagotować wodę. Osolić ją i wrzucić kluski. Gotować ok. 3 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjąć na talerz i przestudzić.

Na patelni roztopić masło. Wrzucić kluski i obsmażyć na złoty kolor.
Podawać jako samodzielne danie lub dodatek do mięsa.

Kluseczki ziemniaczane
Kluseczki ziemniaczane w trakcie obsmażania na maśle
Kluseczki ziemniaczane
Kluseczki ziemniaczane po ugotowaniu wyjęte na talerz
Kluseczki ziemniaczane
Kluseczki ziemniaczane w trakcie gotowania
Kluseczki ziemniaczane
Uformowane kluseczki ziemniaczane przed ugotowaniem