Sposób przygotowania:
Kluseczki ziemniaczane
Obrane i umyte ziemniaki trzeć na tarce z małymi oczkami. Do startych ziemniaków dodać kaszę jęczmienną, która najpierw należy ugotować w lekko posolonej wodzie ( 1 łyżeczka soli) i odcedzić oraz ostudzić. Kaszę i ziemniaki dobrze wymieszać. Do kaszy i ziemniaków wbić całe jajko i również wymieszać. Całość masy doprawić do smaku pieprzem i solą według własnego uznania i dobrze wymieszać. Z masy formować kuleczki, a następnie wrzucić je do lekko posolonej wody i gotować około 15 min. Drugą cebulę obrać, przemyć w zimnej wodzie, aby nie szczypała w oczy i pokroić na drobną kostkę. Pokrojoną cebulę podsmażyć na patelni z rozgrzaną margaryną. Kluseczki, które są już odcedzone i podane na talerzu posypać przysmażoną na złoty kolor cebulą.