Sposób przygotowania:
Kluski drożdżowe
Mleko podgrzać. Drożdże rozdrobnić, a następnie bardzo dokładnie wymieszać z jedną łyżeczką cukru. W następnej kolejności dodać do tego kilka łyżek mleka oraz kilka łyżek mąki i wymieszać. Masę odstawić, żeby wyrosła. Resztę mleka wymieszać z mąką. Do tego dodać szczyptę soli oraz wbić dwa całe jajka. Całość dokładnie wymieszać,, a później dodać wyrośniętą masę i ponownie wymieszać. Masło roztopić na patelni, a później odstawić, żeby wystygło. Do reszty składników dodać wystudzone masło i porządnie wyrobić ciasto. Ciasto ponownie odłożyć, żeby wyrosło. Po wyrośnięciu z ciasta uformować okrągłe kluseczki. W garnku zagotować wodę, a następnie ułożyć na nim durszlak i gotować na parze kluseczki przez około 15 minut.