Sposób przygotowania:
Kluski gryczane z pieczarkami
Kasze uprazyc, wymieszac z maslem i odczekac, dopoki maslo nie wsiaknie.Dodac cebule, mieszac 3 min.Dodac wywar z wloszczyzny, gotowac 15 min. 3 lyzki kremowki, natke pietruszki, jajka oraz letnia kasze wymieszac, posolic, przyprawic pieprzem, uformowac 8 okraglych klusek. Grzyby pokroic w plasterki, podsmazyc na masle, odkladac na sito. Sok z grzybow przelac na patelnie, odparowac do niewielkiej ilosci, dodac grzyby, przyprawic sola i pieprzem. Dymke pokroic w 1/2 cm plasterki, wraz z grzybami wlozyc do formy do zapiekanek, na wiezchu ulozyc kluski, zalac kremowka wymieszana z tartym serem. Zapiec 25 minut w temperaturze 150 - 160 stopni C.