Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Kluski kładzione z jabłkiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

takie kluski lubią nie tylko dzieci

Kluski kładzione z jabłkiem

Składniki:

Kluski kładzione z jabłkiem

 

 

Sposób przygotowania:

Kluski kładzione z jabłkiem
Jajka roztrzepać ze śmietaną, dodawać stopniowo mąkę cały czas mieszając - ciasto ma być gęste. Jabłko umyć, obrać ze skórki, miąższ pokroić w drobniutką kostkę albo zetrzeć na tarce jarzynowej - dodać kawałeczki do ciasta, dokładnie wymieszać.
Łyżkę maczać każdorazowo we wrzątku, nabierać nieduże porcje ciasta i kłaść je do wody. Zamieszać aby nie przywarły do dna. Gotować ok. 3-5 min., odcedzić. Bułkę tartą zrumienić lekko na suchej patelni, dodać masło, wymieszać. Kluski polać masłem z bułką, posypać cukrem i jeśli ktoś lubi także cynamonem.