dominika1987

dominika1987

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 282]

Kluski krajane z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczne domowe kluseczki krajane.

Kluski krajane z warzywami

Składniki:

Kluski krajane z warzywami

 

  • 40 dag mąki
  • 1-2 jajka
  • 10 łyżek mleka w proszku
  • 3/4 szklanki wody lub mleka płynnego
  • 2 łyżki margaryny lub masła topionego (można również zastąpić 3 łyżkami oleju)
  • 25 dag marchwi
  • 10 dag pietruszki
  • 10 dag selera
  • 1 cebula
  • 4 dag koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • posiekana zielenina

Sposób przygotowania:

Kluski krajane z warzywami
Umyte, oczyszczone i opłukane warzywa zetrzeć na tarce i udusić pod przykryciem z dodatkiem tłuszczu w bardzo małej ilości wody. Pod koniec duszenia przyprawić solą, pieprzem i dodać koncentrat. Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem mlecznym, dodać jajka i wodę lub płynne mleko, zagnieść ciasto, rozwałkować i lekko podsuszyć. Z ciasta pokroić kluseczki, ugotować w osolonym wrzątku, przelać gorącą przegotowaną wodą i odcedzić. Wymieszać warzywa z kluskami, posypać zieleniną. Na gotową porcję można położyć kosteczkę świeżego masła.

Tagi:

jajko jajka