anullka7

anullka7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 514]

Kluski leniwe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pyszne kluski:) nazwa pasuje ,jak zjem mam lenia:)

Kluski leniwe

Składniki:

Kluski leniwe

 

  • 60 dkg półtłustego twarogu(Użyliśmy ser w kostkach 3x200g)
  • 3 jajka
  • 2½ szklanki mąki (jak będzie za mało ,można jeszcze½ szklanki dosypać)
  • sól
  • 2 łyżki masła
  • bułka tarta
  • cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Kluski leniwe
Ser rozgniesć lub przecisnąć przez praskę,dodać mąkę,jajka i zagnieść ciasto.Jeżeli będzie sie lepić do ręki dodać jeszcze troszkę mąki.Robić wałeczki jak na kopytka i kroić z ukosa kluseczki wg uznania (wielkość). Do gotujacej lekko osolonej wody wrzucać kluseczki,gotować około 5-7 min od wypłynięcia, na małym ogniu.Przetopić masełko na patelni i zrumienić na nim bułke tartą,polać leniwe i lekko posypać cukrem. Smacznego.