Sposób przygotowania:
Kluski na parze z pasztetem wg przejs
Drożdże mieszamy z letnim mlekiem i olejem. Dodajemy je do przesianej mąki. Jajka,sól oraz cukier również dodajemy do mąki. Wyrabiamy ciasto dość długo, aż w miarę przestanie się nam lepić do rąk. Przykrywamy je i odstawiamy do wyrośnięcia w jakieś ciepłe miejsce. Gdy ciasto podrośnie, robimy z niego kuleczki, wielkości mniej więcej dużej mandarynki, do środka kładąc pasztet. Stolnicę lub blat podsypujemy mąką i układamy na niej kulki. Odczekujemy około kwadransa, aż podrosną. Do sporego garnka nalewamy wody (do około połowy wysokości). Nakrywamy go gazą. Gazę przymocowujemy sznurkiem do garnka. Zagotowujemy wodę w garnku.Na gazie układamy kluski, tak aby się nie dotykały ( sporo podrastają w trakcie gotowania) przykrywamy je miską i gotujemy tak około 10-15minut. Kluski podajemy gorące, polane sosem pieczeniowymi posypane rzeżuchą.