przejs

przejs

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Kluski na parze z pasztetem wg przejs

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pampuchy w wersji na słono - nadziewane pasztetem

Kluski na parze z pasztetem  wg przejs Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kluski na parze z pasztetem wg przejs

 

  • 1 kg mąki pszennej,
  • 50 g drożdży świeżych,
  • 1/2 litra mleka,
  • 3 szt jajka,
  • 3 łyżki oleju,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 szczypta soli,
  • pasztet,
  • sos pieczeniowy
  • rzeżucha do posypania

Sposób przygotowania:

Kluski na parze z pasztetem wg przejs
Drożdże mieszamy z letnim mlekiem i olejem. Dodajemy je do przesianej mąki. Jajka,sól oraz cukier również dodajemy do mąki. Wyrabiamy ciasto dość długo, aż w miarę przestanie się nam lepić do rąk. Przykrywamy je i odstawiamy do wyrośnięcia w jakieś ciepłe miejsce. Gdy ciasto podrośnie, robimy z niego kuleczki, wielkości mniej więcej dużej mandarynki, do środka kładąc pasztet. Stolnicę lub blat podsypujemy mąką i układamy na niej kulki. Odczekujemy około kwadransa, aż podrosną. Do sporego garnka nalewamy wody (do około połowy wysokości). Nakrywamy go gazą. Gazę przymocowujemy sznurkiem do garnka. Zagotowujemy wodę w garnku.Na gazie układamy kluski, tak aby się nie dotykały ( sporo podrastają w trakcie gotowania) przykrywamy je miską i gotujemy tak około 10-15minut. Kluski podajemy gorące, polane sosem pieczeniowymi posypane rzeżuchą.
Kluski na parze z pasztetem  wg przejs
Bardzo lubię drożdże, więc takie kluski bardzo mi smakują
Kluski na parze z pasztetem  wg przejs
Nie jestem mistrzynią lepienia pięknych równych klusek, co niestety widać na zdjęciu :)