kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Kluski na śmietanie z śliwkami i migdałami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Uwielbiam kluski/pierogi/makarony wszystko co mączne. A że sezon owocowy w pełni dziś trafiło na kluski z śliwkami i płatkami migdałów. Dzieciom aż się uszy trzęsły... mam nadzieję że i Wam będą.

Kluski na śmietanie z śliwkami i migdałami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kluski na śmietanie z śliwkami i migdałami

 

 

  • poza tym:
  • kwaśna/słodka śmietana
  • cukier brązowy

Sposób przygotowania:

Kluski na śmietanie z śliwkami i migdałami
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie i utłuc na gładkie puree. Nie może być żadnych grudek. Śmietankę podgrzać z masłem i wymieszać z ziemniakami. Następnie dodać jajka i stopniowo mąki wyrabiając rękami ciasto tak aby się nie kleiło. Ciasto odrywać porcjami i formować z niego gruby wałek. Odcinać z niego około 1cm grubości plastry. Spłaszczyć i wyłożyć na każdy krążek połówkę śliwki, pół łyżeczki dżemu wiśniowego i płatki migdałów. Skleić i uformować w kulkę. Gotować w osolonym wrzątku około 3 minut od wypłynięcia. Serwować polane wg gustu kwaśną/słodką śmietaną i brązowym cukrem.
Kluski na śmietanie z śliwkami i migdałami
Ciasto odrywać porcjami i formować z niego gruby wałek. Odcinać z niego około 1cm grubości plastry. Spłaszczyć i wyłożyć na każdy krążek połówkę śliwki, pół łyżeczki dżemu wiśniowego i płatki migdałów.