Sposób przygotowania:
Kluski nadziewane w sosie prawdziwkowym
FARSZ: Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na tłuszczu. Mięso oddzielić od kości, zmielić wraz z marchewką. Wymieszać z cebulą, doprawić solą i pieprzem. KLUSKI: ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praskę, ostudzić. Wbić jajka, posolić, dodać kaszę i mąkę. Zagnieść ciasto. Odrywać po kawałku ciasta, rozpłaszczyć, nałożyć łyżkę farszu i zlepić, uformować kulę. Gotowe kluski wrzucać na wrzątek, gotować 4 minuty. SOS: Grzyby obsmażyć na oleju wraz z posiekana cebulą i startą na tarce marchewką, zalać bulionem i dusić 20minut. W tym czasie posiekać zieloną pietruszkę. Sos zaciągnąć śmietaną, doprawić solą i pieprzem, dodać pietruszkę i chwilę pogotować. Kluski podawać polane sosem.