Niki22

Niki22

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 41]

Kluski śląskie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Kluski śląskie jest to jeden z przepisów które są wręcz obowiązkowe w kuchni polskiej. Warto wykorzystywać je jako zamiennik ziemniaków.

Kluski  śląskie Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kluski śląskie

 

Sposób przygotowania:

Kluski śląskie

Mielenie

Kluski  śląskie
Ciepłe ziemniaki mielimy za pomocą maszynki do mięsa

Ziemniaki obieramy ze skórki i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Kiedy będą miękkie odlewamy wodę. Jeszcze ciepłe mielimy za pomocą maszynki do mięsa.

Dzielenie masy

Kluski  śląskie
Masę ziemniaczaną dzielimy na cztery części

Zmielone ziemniaki przekładamy do większego naczynia i dokładnie ugniatamy. Masę dzielimy na 4 części i jedną z nich wyciągamy. Wyciągniętą część masy rozkładamy na pozostałej masie w garnku.

Masa ziemniaczana

Kluski  śląskie
W miejsce wyciętej masy wsypujemy mąkę ziemniaczaną

W miejsce wyciętej masy wsypujemy mąkę ziemniaczaną tak by jej poziom zrównał się z ziemniakami. Wbijamy 3 jajka i doprawiamy solą oraz pieprzem

Przygotowanie kluseczków

Kluski  śląskie
tworzymy kulkę i za pomocą kciuka robimy w niej zagłębienie

Zawartość garna przekładamy na stolnicę i wyrabiamy z niej jednolite ciasto. Następnie odrywamy kawałek, tworzymy kulkę i za pomocą kciuka robimy w niej zagłębienie. Czynności powtarzamy do momentu aż "zniknie" nam ciasto.

Gotowanie

Kluski  śląskie
kluseczki wrzucamy partiami do gotującej się wody

Tak przygotowane kluseczki wrzucamy partiami do gotującej się wody. Gotujemy je do momentu aż wypłyną na wierzch około 5 min. Ugotowane wyławiamy za pomocą łyżki cedzakowej na siteczko.

Podanie

Kluski  śląskie
Kluski śląskie mogą nam zastąpić typowe ziemniaki w daniach głównych.

Ugotowane kluseczki po wyciągnięciu i odsączeniu wody przekładamy do naczynia w którym polewamy je tłuszczykiem aby się nie skleiły. Kluski śląskie mogą nam zastąpić typowe ziemniaki w daniach głównych.