Sposób przygotowania:
Kluski śląskieMielenie
Ziemniaki obieramy ze skórki i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Kiedy będą miękkie odlewamy wodę. Jeszcze ciepłe mielimy za pomocą maszynki do mięsa.
Dzielenie masy
Zmielone ziemniaki przekładamy do większego naczynia i dokładnie ugniatamy. Masę dzielimy na 4 części i jedną z nich wyciągamy. Wyciągniętą część masy rozkładamy na pozostałej masie w garnku.
Masa ziemniaczana
W miejsce wyciętej masy wsypujemy mąkę ziemniaczaną tak by jej poziom zrównał się z ziemniakami. Wbijamy 3 jajka i doprawiamy solą oraz pieprzem
Przygotowanie kluseczków
Zawartość garna przekładamy na stolnicę i wyrabiamy z niej jednolite ciasto. Następnie odrywamy kawałek, tworzymy kulkę i za pomocą kciuka robimy w niej zagłębienie. Czynności powtarzamy do momentu aż "zniknie" nam ciasto.
Gotowanie
Tak przygotowane kluseczki wrzucamy partiami do gotującej się wody. Gotujemy je do momentu aż wypłyną na wierzch około 5 min. Ugotowane wyławiamy za pomocą łyżki cedzakowej na siteczko.
Podanie
Ugotowane kluseczki po wyciągnięciu i odsączeniu wody przekładamy do naczynia w którym polewamy je tłuszczykiem aby się nie skleiły. Kluski śląskie mogą nam zastąpić typowe ziemniaki w daniach głównych.