gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 849]

Książka Kucharska: Świąteczne i noworoczne przyjemności

Kluski śląskie Gosi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

mój syn je uwielbia, polecam

Kluski śląskie Gosi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kluski śląskie Gosi

 

Sposób przygotowania:

Kluski śląskie Gosi
KLUSKI ŚLĄSKIE: Ziemniaki obrać z mundurków, ugotować. Przemleć przez maszynkę. Dodać do nich mąkę i mąkę ziemniaczaną, jajko, żółtko i z tego wyrobić ciasto. Wyrabiać kluski. Układać na stolnicy SOS: W rondelku roztopić margarynę. Cebulkę pociąć na kawałki i zeszklić w rondelku z margaryną. Pokroić mięso w kosteczkę, dodać do zrumienionej cebulki. Przyprawić. Smażyć tak długo, aż mięso zrobi się miękkie. Podlać pół litrami wody. Zagotować. Do pozostałej wody (250 ml) dodać mąkę Wymieszać i zatrzepać nią sos. Przyprawić raz jeszcze. Kluski dać do wrzącej wody, gotować w wodzie do momentu aż wyjdą na wierzch. Po ugotowaniu nich wyjąć na talerz i polać sosem.
Kluski śląskie Gosi
Ziemniaki należy zmielić w maszynce. Muszą być ugotowane
Kluski śląskie Gosi
Łączymy wszystkie skadniki ze sobą i wyrabiamy znich ciasto.
Kluski śląskie Gosi
Robimy sos jak podałam w sposobie przyrządzenia. Będzie potrzebny
Kluski śląskie Gosi
Kluski gotować we wrzącej wodzie. Po ugotowaniu przełożyć na talerz i polać sosem.