Sposób przygotowania:
Kluski śląskie Gosi
KLUSKI ŚLĄSKIE: Ziemniaki obrać z mundurków, ugotować. Przemleć przez maszynkę. Dodać do nich mąkę i mąkę ziemniaczaną, jajko, żółtko i z tego wyrobić ciasto. Wyrabiać kluski. Układać na stolnicy SOS: W rondelku roztopić margarynę. Cebulkę pociąć na kawałki i zeszklić w rondelku z margaryną. Pokroić mięso w kosteczkę, dodać do zrumienionej cebulki. Przyprawić. Smażyć tak długo, aż mięso zrobi się miękkie. Podlać pół litrami wody. Zagotować. Do pozostałej wody (250 ml) dodać mąkę Wymieszać i zatrzepać nią sos. Przyprawić raz jeszcze. Kluski dać do wrzącej wody, gotować w wodzie do momentu aż wyjdą na wierzch. Po ugotowaniu nich wyjąć na talerz i polać sosem.