Sposób przygotowania:
Kluski śląskie z dodatkami.
Ziemniaki po obraniu,opłukać przekrajać na polówki jak są zbyt duże,dwa lub trzy z nich zetrzeć na tarce.Resztę ugotować w oso- -lonym wrzątku,potem odcedzić,utłuc lub przepuścić przez praskę prosto do dużej miski.Gdy ostygną trochę,podzielić na 3 części,wyjąć połowę gotowanych na bok,wsypać ćwiartkę mąki ziemniaczanej,część startych ziemniaków i jajko.Zagniatać w jednolitą masę,jednocześnie dodając odmierzoną część maku,czarnuszki i natki zielonej.Lepić z masy kluski,można zrobić w środku wgłębienie i powoli wrzucać na wrzątek.Gotować z 10 min. na średnim ogniu,aż kluski wypłyną na wierzch.Wyjąć,odsączyć z wody,przełożyć na talerze.Podawać z pieczenią lub roladą wołową+ surówka.