OktawiaG

OktawiaG

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 184]

Kluski śląskie ze schabem w sosie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Smaczny pomysł na obiad, aromatyczne mięso z puszystymi kluseczkami a do tego pyszny sos i soczysty schab świetnie komponuje się z kluskami.

Kluski śląskie ze schabem w sosie Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kluski śląskie ze schabem w sosie

 

 

  • sos:
  • 1kg schabu wieprzowego b/k
  • ok. 1l bulionu pieczeniowego ciemnego
  • duża cebula
  • majeranek, tymianek, oregano
  • sól
  • olej
  • 4-5łyżek mąki

Sposób przygotowania:

Kluski śląskie ze schabem w sosie
Kluski śląskie - Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Gorące przecisnąć przez praskę. Poczekać do całkowitego wystudzenia. Zgniecione ziemniaki wyrównać w misce i podzielić na 4części. Wyciągnąć jedną część a w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną (by była równa z pozostałymi częściami ziemniaków). Wbić jajko. Wymieszać na jednolitą masę. Formować płaskie krążki , palcem zrobić dziurkę na środku. Zagotować osoloną wodę i wrzucać porcjami kluski, gotować od momentu wypłynięcia ok. 2-3min. sos. cebulę pokroić w półplastry, zeszklić na oleju. Na cebulę wrzucić schab . Dusić pod przykryciem ok. 20min. Po tym czasie mięso pokroić w plastry, i wrzucić znów do garnka. Zalać bulionem (ok.3 szklanki,jeśli wyparuje-dolewać pozostały bulion), zagotować. Dodać majeranek, tymianek, oregano. Jeśli trzeba- posolić. Dusić mięso w bulionie aż zmięknie. Mąkę wymieszać z wodą tak ,by uzyskać gęstą konsystencję. Zagęścić nią sos i gotować jeszcze przez 5-10min .
Kluski śląskie ze schabem w sosie
zaledwie 15 ziemniaków wystarczy by przygotować ok. 50 klusek