Sposób przygotowania:
Kluski śląskie ze schabem w sosie
Kluski śląskie - Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Gorące przecisnąć przez praskę. Poczekać do całkowitego wystudzenia. Zgniecione ziemniaki wyrównać w misce i podzielić na 4części. Wyciągnąć jedną część a w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną (by była równa z pozostałymi częściami ziemniaków). Wbić jajko. Wymieszać na jednolitą masę. Formować płaskie krążki , palcem zrobić dziurkę na środku. Zagotować osoloną wodę i wrzucać porcjami kluski, gotować od momentu wypłynięcia ok. 2-3min. sos. cebulę pokroić w półplastry, zeszklić na oleju. Na cebulę wrzucić schab . Dusić pod przykryciem ok. 20min. Po tym czasie mięso pokroić w plastry, i wrzucić znów do garnka. Zalać bulionem (ok.3 szklanki,jeśli wyparuje-dolewać pozostały bulion), zagotować. Dodać majeranek, tymianek, oregano. Jeśli trzeba- posolić. Dusić mięso w bulionie aż zmięknie. Mąkę wymieszać z wodą tak ,by uzyskać gęstą konsystencję. Zagęścić nią sos i gotować jeszcze przez 5-10min .