eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Kluski z krupniokiem Eli

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Czy kluski zawsze muszą być nadziewane mięsem?Nie,mogą być z krupniokiem.

Kluski z krupniokiem Eli

Składniki:

Kluski z krupniokiem Eli

 

Sposób przygotowania:

Kluski z krupniokiem Eli
1 cebulę posiekać.Na patelni rozgrzać 1 łyżeczkę smalcu,wrzucić cebulę i przesmażyć.Do cebuli dodać obrane z osłonek krupnioki,doprawić pieprzem,solą,razem jeszcze chwilę smażyć i ostudzić.Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków.Uklepać w misce na płasko,podzielić na 4 części,wyjąć 1 część,odłożyć na górę.W miejsce po ziemniakach wsypać mąkę ziemniaczaną(równo z ziemniakami),dodać margarynę pokrojoną w cienkie kawałki,jajka i dokładnie wyrobić ciasto.Zrobić jedną kluskę i ugotować.Jeśli będzie się rozgotowywać(zależy ile skrobii jest w ziemniakach),dosypać jeszcze trochę mąki ziemniaczanej.Z ciasta zrobić kulki,spłaszczyć,nałożyć łyżeczką krupniok,zlepić i uformować kulki.Kluski wrzucać do osolonego wrzątku i po wypłynięciu gotować kilka minut na małym ogniu.Posiekać drugą cebulę.Na patelni rozgrzać resztę smalcu,dodać cebulę,doprawić solą,pieprzem i smażyć,aż cebulka się lekko zrumieni.Ugotowane kluski wyłożyć na talerze i okrasić cebulką za smalcem.Smacznego!Ja podałam kluski z czerwoną kapustą i surówką z kiszonej kapusty.

Tagi:

jajko jajka