Persik

Persik

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1125]

Kluski z makiem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

danie typowo wigilijne znane i to bardzo

Kluski z makiem

Składniki:

Kluski z makiem

 

  • 30 dag makaronu krajanki najlepiej domowej roboty
  • 25 dag maku
  • 1/2 szklanki miodu
  • 1 laska wanilii
  • 1 1/2 szklanki bakalii
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania:

Kluski z makiem
Mak namoczyć (najlepiej na noc) lub zalać wrzątkiem i gotować na bardzo małym ogniu pod przykryciem tak długo aż będzie się dawał rozcierać w palcach. Odcedzić. Zmielić w maszynce do mięsa. Wymieszać z miodem i bakaliami. Kluski ugotować w lekko osolonej wodzie. Osączyć. Gorące wymieszać z masłem, a następnie dodać mak. Podawać gorące na ciepłych talerzach.