Sposób przygotowania:
Kluski nadziewane boczkiem wędzonym
Mielimy mięso, boczek z obranym czosnkiem i 1 cebulą. Doprawiamy masę solą i pieprzem - dokładnie mieszamy. Ziemniaki mielimy lub przeciskamy przez praskę do miseczki. Przyklepujemy lekko masę, wybieramy 1/4 część i zapełniamy miejsce mąką. Wkładamy z powrotem ziemniaki, dodajemy jajo, śmietanę i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto na kluski. Robimy wałeczek ,kroimy go w plastry. Spłaszczamy każdy plasterek, nadziewamy farszem mięsnym. Gotujemy kluski w lekko osolonej wodzie. Pozostałe cebule obieramy, kroimy w ćwierć plasterki i smażymy z dodatkiem tymianku na maśle sklarowanym i oliwie do chwili, aż cebula będzie szklista. Podajemy kluski z cebulą i rozetkami roszponki.
anemon