Sposób przygotowania:
Kluski z drobiowym farszem
Ziemniaki obieramy,myjemy i gotujemy w osolonej wodzie.Odcedzamy i studzimy,następnie mielimy w maszynce lub przeciskamy przez praskę.Ziemniaki dzielimy na 4 równe części,jedną część wyjmujemy i w jej miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną.Wbijamy 2 jajka,dodajemy odłożone ziemniaki i zagniatamy ciasto. Cebulę obieramy i gotujemy z umytym filetem do miękkości.Wyjmujemy i razem z cebulą bardzo drobno pokroimy,możemy zmielić w maszynce,następnie przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z ciasta odrywamy kawałki,spłaszczamy,nakładamy trochę farszu i zlepiamy formując okrągłe kluski.Kluski gotujemy około 5-10 minut w osolonej wodzie od momentu wypłynięcia na powierzchnię.Wyjmujemy i podajemy polane stopionym masłem.Z przepisu wyszło mi 16 klusek.