Sposób przygotowania:
Kluski z parówkowym farszem Eli
Ziemniaki obrać,umyć,ugotować w osolonej wodzie,odlać i przecisnąć przez praskę.Gdy ziemniaki ostygną dodać do nich jajka,margarynę,mąkę ziemniaczną i wyrobić ciasto.Parówki obrać z osłonek i zmielić.Cebule posiekać.Na patelni rozgrzać 1 łyżkę smalcu i przesmażyć 1/3 cebuli.Przesmażoną cebulę dodać do parówek,doprawić pieprzem,czosnkiem i wymieszać.Na patelni rozgrzać resztę smalcu,wrzucić pozostałą cebulę i smażyć do zrumienienia.Odrywać kawałki ciasta,rozpłaszczać na dłoni,kłaść łyżeczkę farszu,skleić dokładnie i uformować kule.W dużym płaskim garnku zagotować osoloną wodę,wrzucić kluski i gotować około 8 minut od wypłynięcia na powierzchnię.ugotowane kluski wyjąć łyżką cedzakową,ułożyć na talerzach i okrasić przesmażoną na smalcu cebulką.Smacznego!