Sposób przygotowania:
Kluski z sosem serowo - pomidorowymETAP 1:
Jajka wbijamy do miski, wsypujemy szczyptę soli i roztrzepujemy widelcem.
ETAP 2:
Następnie wsypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia i całość mieszamy widelcem, aż masa będzie jednolita.
ETAP 3:
W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli (do smaku). Do wrzącej wody wkładamy kluski - nabierając porcję ciasta łyżką. Gotujemy przez chwilę od momentu wypłynięcia.
ETAP 4:
Po czym przekładamy na sitko , przelewamy zimną wodą i odcedzamy.
ETAP 5:
Przygotowujemy sos: Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy przez chwilę na oliwie.
ETAP 6:
Pomidory sparzamy. Następnie obieramy z nich skórę i kroimy w kostkę. Dodajemy do kiełbasy i razem smażymy, co jakiś czas mieszając, do momentu, aż pomidory się ze smażą. W między czasie przyprawiamy sos solą , pieprzem i ostrą papryką.
ETAP 7:
Na koniec do sosu wsypujemy żółty ser starty na tarce o dużych oczkach i przez chwilę podgrzewamy mieszając.
Porcję klusek wykładamy na talerz i polewamy sosem. Danie posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.