Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Kluski z suszonymi grzybami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Kluseczki są pyszne i pachnące suszonymi grzybkami

Kluski z suszonymi grzybami

Składniki:

Kluski z suszonymi grzybami

 

 

Sposób przygotowania:

Kluski z suszonymi grzybami
Grzyby namoczyć na kilka godzin, ugotować, wyjąć z wywaru i drobno posiekać, ostudzić. Masło z żółtkami utrzeć na puszystą masę, dodać posiekane grzyby, mąkę, szczypiorek, sól, pieprz do smaku i sztywno ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszać. W rondlu zagotować wodę osolić. Łyżką nabierać ciasto i wrzucać kluski do wrzącej wody. Gotować 1 minutę od chwili wypłynięcia na wierzch. wyjmować łyżką cedzakową. Podawać polane stopionym boczkiem.

Tagi:

grzyby