Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Kminkowy szczupak na duszonej kapuście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Połączenie ukochanych smaków mojej Mamy i moich. Mama uwielbia duszoną kapustę. Obie lubimy ryby ( a szczupak zajmuje w tym lubieniu poczesne miejsce). A ja przepadam za kminkiem. Okazało się, że szczupak doprawiony kminkiem jest bardzo smaczny.

Kminkowy szczupak na duszonej kapuście

Składniki:

Kminkowy szczupak na duszonej kapuście

 

  • 2 dzwonka z szczupaka ( lub filety)
  • 20 dag kiszonej kapusty
  • 1 łyżka ziaren kminku
  • szczypta mielonego kminku
  • sól
  • pieprz mielony gruboziarnisty
  • mąka do oprószenia
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki oleju ( z pestek winogron )

 

Sposób przygotowania:

Kminkowy szczupak na duszonej kapuście
Sprawdzić czy kapusta nie jest za kwaśna , jeśli trzeba to lekko ją przepłukać. Odcisnąć. Ułożyć w garnuszku i zalać wodą. Gotować 20 minut. Odcedzić pozostawiając kilka łyżek płynu. Posypać ziarnami kminku, dodać szczyptę cukru, szczyptę pieprzu, połowę masła i połowę oleju. Dusić pod przykryciem mieszając przez następne ok. 20 minut. W czasie kiedy dusimy kapustę filetujemy szczupaka. Umyte filety osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi. Rybę posolić, posypać pieprzem i mielonym kminkiem. Oprószyć mąką. Na patelni rozgrzać pozostały olej i masło. Usmażyć filety ze szczupaka na rumiano z obu stron. Filety przełożyć do garnuszka na uduszoną kapustę . Przykryć i trzymać na bardzo małym gazie 5 minut. Podawać z ziemniakami z wody polanymi tłuszczem ze smażenia ryby.

Tagi:

winogrona