Sposób przygotowania:
Kminkowy szczupak na duszonej kapuście
Sprawdzić czy kapusta nie jest za kwaśna , jeśli trzeba to lekko ją przepłukać. Odcisnąć. Ułożyć w garnuszku i zalać wodą. Gotować 20 minut. Odcedzić pozostawiając kilka łyżek płynu. Posypać ziarnami kminku, dodać szczyptę cukru, szczyptę pieprzu, połowę masła i połowę oleju. Dusić pod przykryciem mieszając przez następne ok. 20 minut. W czasie kiedy dusimy kapustę filetujemy szczupaka. Umyte filety osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi. Rybę posolić, posypać pieprzem i mielonym kminkiem. Oprószyć mąką. Na patelni rozgrzać pozostały olej i masło. Usmażyć filety ze szczupaka na rumiano z obu stron. Filety przełożyć do garnuszka na uduszoną kapustę . Przykryć i trzymać na bardzo małym gazie 5 minut. Podawać z ziemniakami z wody polanymi tłuszczem ze smażenia ryby.