Sposób przygotowania:
Knedel gryczano-serowy do mięs
Usmażyć na złoto maśle drobno pokrojoną cebulkę .Wymieszać kaszę , ser , jajko , cebulkę .Dodać mąkę by masa była zwarta . Dodać pietruszkę . Doprawić solą i pieprzem .Zawinąć w natłuszczoną masłem gazę i gotować w osolonym wrzątku przez 30 minut .Wyjąć odwinąć . Poczekać aż przestygnie . Kroić w plastry jak będzie zimne . Przed podaniem podgrzać na parze albo obsmażyć na rumiano na odrobinie masła ( oleju ) i podawać z sosami , mięsem pieczonym w sosie i surówką .
kinga
Babciagramolka
Podpowiadam - najlepiej kupić w aptece dużą .Ja zawsze kupuje sobie na zapas kilka takich największych sterylnych .Jak jest za duża to składam na pół lub więcej .Po użyciu wywalam i mam spokój .Przedtem bawiłam się z lnianymi ściereczkami i wiecznie miałam ich pranie .
Anula
Babciagramolka
A to taka radosna twórczość .Uwielbiam knedle wszelkiej maści . I jak mnie czasem napadnie to mieszam wszystko z wszystkim , dodaje jajko , zawijam w gazę i gotuję . Z reguły wychodzi coś smacznego. Do tego sos i już jest obiadek . Robiłam taki knedel z ziemniaków puree i kaszy gryczanej ( bo akurat pozostały z dwóch obiadów ) .Teraz miałam kaszę - a nie było ziemniaków to na zasadzie zastępstwa pojawił się biały ser .