Sposób przygotowania:
Knedle na słodko z truskawkami
Obrane ziemniaki gotuję w osolonej wodzie do miękkości. Jeszcze gorące mielę. Zagniatam ciasto z mąki pszennej, ziemniaczanej, jajka, żółtka, ziemniaków i szczypty soli. Z ciasta formuję wałeczki o średnicy ok. 4cm. Z wałeczków odcinam krążki o grubości ok. 2cm. Krążki spłaszczam w dłoniach, na środku kładę zamrożoną truskawkę, oprószam cukrem, zlepiam dokładnie ciasto formując kulki. Knedle wkładam partiami do lekko osolonej wrzącej wody. Gotuję ok. 5min od wypłynięcia, wyjmuję łyżką cedzakową na sito, przelewam gorąco wodą i pozostawiam do odcieknięcia. Rumienię bułkę tartą na roztopionym maśle, mieszając. Bułką polewam knedle i oprószam je cynamonem.