SUPERPRZEPIS

Knedle okraszone miodem

  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8
Knedle okraszone miodem Więcej zdjęć (5)

W lodówce miałam kostkę sera i ziemniaki z wczorajszego obiadu, dokupiłam tylko brzoskwinie i wyszedł pyszny obiadek .

Składniki:

Knedle okraszone miodem

 

Sposób przygotowania:

Knedle okraszone miodem
Ziemniaki ugotować i wystudzić u mnie były to z wcześniejszego obiadu, ziemniaki razem z serem przecisnąć przez praskę i dodać do nich cukier, jajko oraz mąkę, zagnieść ciasto. Z ciasta utoczyć wałek i pociąć na porcje, brzoskwinie odsączyć z zalewy i pokroić w dość sporą kostkę, każdą porcję ciasta lekko spłaszczyć na środku ułożyć po kawałeczku owoców i zlepić, następnie uformować knedle. W większym garnku zagotować sporą ilość wody z dodatkiem niewielkiej ilości cukru i wrzucić knedle, gotować do momentu wypłynięcia. Ugotowane knedle wyjąć łyżką na talerz. Na patelni rozpuścić 2 łyżki miodu z dodatkiem 1 łyżki syropu z brzoskwiń, dodać do tego garść posiekanych orzechów włoskich i chwilkę razem smażyć.Lekko przestudzone knedle polać miodem i podawać :)
Knedle okraszone miodem
Zagnieść ciasto i utoczyć z niego wałek.
Knedle okraszone miodem
Ciasto lekko spłaszczyć ułożyć owoce i utoczyć knedle.
Knedle okraszone miodem
Gotować do wypłynięcia w sporej ilości wody.
Knedle okraszone miodem
Miód rozpuscić razem z sokiem brzoskwiniowym.