Sposób przygotowania:
Knedle pikantne z ziemniaków i sera
Jajko ugotować na twardo.Ziemniaki umyć, obrać, ugotować, odcedzić, ostudzić i przepuścić przez maszynkę.
Odłożyć 2 łyżki zmielonych ziemniaków na farsz.
Z reszty ziemniaków, jajka, mąki i szczypty soli zagnieść ciasto.
NADZIENIE:
Twaróg oraz ugotowane na twardo jajko przekręcić przez maszynkę. wymieszać z przesmażoną na tłuszczu cebulą, zmielonymi ziemniakami.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną papryki. Masę dokładnie rozetrzeć.
Z ciasta ziemniaczanego grube wałki pokrajać w plastry, na środek każdego nakładać farsz.
Zlepiać okrągłe knedle, obtaczać w mące. gotować we wrzącej osolonej wodzie 3-5 minut.
Podawać okraszone i posypane posiekaną zieleniną.
Odłożyć 2 łyżki zmielonych ziemniaków na farsz.
Z reszty ziemniaków, jajka, mąki i szczypty soli zagnieść ciasto.
NADZIENIE:
Twaróg oraz ugotowane na twardo jajko przekręcić przez maszynkę. wymieszać z przesmażoną na tłuszczu cebulą, zmielonymi ziemniakami.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną papryki. Masę dokładnie rozetrzeć.
Z ciasta ziemniaczanego grube wałki pokrajać w plastry, na środek każdego nakładać farsz.
Zlepiać okrągłe knedle, obtaczać w mące. gotować we wrzącej osolonej wodzie 3-5 minut.
Podawać okraszone i posypane posiekaną zieleniną.