Sposób przygotowania:
Knedle po lwowsku
Ziemniaki przez naczone na ciasto i do nadzienia umyć, ugotować w łupinach, ostudzić, obrać, zemleć. Ser zetrzeć na tarce o drobnych otworach, cebulę obrać, opłukać, pokrajać w drobną kostkę, podsmażyć, wymieszac z ziemniakami przeznaczonymi do nadzienia. Przyprawić do smaku tak, aby nadzienie było pikantne. Zagnieść ciasto z ziemniaków, mąki i jajka (nie wyrabiać). Formować knedle: uformować wałek o grubości ok 3-4 cm, odkrawać krążki, spłaszczyć je i nakładać nadzienie, zlepić nadając im okrągły kształt. Uformowane knedle wkładać do wrzącej, osolonej wody, ugotować. Wyjmować łyżką cedzakową, podawać gorące, polane stopioną słoniną ze skwarkami z sezamową surówką.