Sposób przygotowania:
Knedle śliwkowe
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, ostudzić na stolnicy.
Zrobić wgłębienie, dodać masło, zagnieść dodać kaszę mannę, sól, jajko, żółtka, wyrobić.
Mąkę przesiać i jeszcze raz zagnieść.
Ciasto rozwałkować, pokroić w kwadraty.
Wypestkowane śliwki ułożyć na kwadratach, posypać 1/2 łyżeczki cukru, uformować kule.
Knedle włożyć do osolonej i wrzącej wody.
Gotować na małym ogniu, po 10 minutach od wypłynięcia wyjąć i osączyć.
Tartą bułkę zrumienić, dodać masło, wymieszać.
Knedle podawać polane bułką i opruszone cukrem pudrem.
Zrobić wgłębienie, dodać masło, zagnieść dodać kaszę mannę, sól, jajko, żółtka, wyrobić.
Mąkę przesiać i jeszcze raz zagnieść.
Ciasto rozwałkować, pokroić w kwadraty.
Wypestkowane śliwki ułożyć na kwadratach, posypać 1/2 łyżeczki cukru, uformować kule.
Knedle włożyć do osolonej i wrzącej wody.
Gotować na małym ogniu, po 10 minutach od wypłynięcia wyjąć i osączyć.
Tartą bułkę zrumienić, dodać masło, wymieszać.
Knedle podawać polane bułką i opruszone cukrem pudrem.