jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Knedle śliwkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszne knedelki na drugie danie, najlepsze w sezonie śliwkowym

Knedle śliwkowe

Składniki:

Knedle śliwkowe

 

Sposób przygotowania:

Knedle śliwkowe
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, ostudzić na stolnicy.

Zrobić wgłębienie, dodać masło, zagnieść dodać kaszę mannę, sól, jajko, żółtka, wyrobić.

Mąkę przesiać i jeszcze raz zagnieść.

Ciasto rozwałkować, pokroić w kwadraty.

Wypestkowane śliwki ułożyć na kwadratach, posypać 1/2 łyżeczki cukru, uformować kule.

Knedle włożyć do osolonej i wrzącej wody.

Gotować na małym ogniu, po 10 minutach od wypłynięcia wyjąć i osączyć.

Tartą bułkę zrumienić, dodać masło, wymieszać.

Knedle podawać polane bułką i opruszone cukrem pudrem.