Sposób przygotowania:
Knedle truskawkowo-serowe
Ser twarogowy przemielić przez maszynkę. Truskawki umyć, usunąć szypułki, osuszyć. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać mąkę, szczyptę soli, jajka, 20 dag mielonego sera i szybko zagnieść ciasto. Pozostały ser wymieszać z 2 łyżkami cukru pudru i połową posiekanych truskawek. Z ciasta utoczyć wałek, pokroić na kawałki. Z każdego kawałka formować placuszek, nakładać farsz, zawijać i dokładnie skleić brzegi. Wrzucać do wrzącej osolonej wody i gotować około 7-8 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową. Śmietanę wymieszać z pozostałym cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Pozostałe truskawki zmiksować z cukrem. Ugotowane knedle podawać polane śmietaną i zmiksowanymi z cukrem truskawkami.