Sposób przygotowania:
Knedle z boczkiem,kapustką i kiełbaską
Ziemniaki obrać, opłukać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić z nich wodę. Utłuc w misie, odczekać, aż ostygną. Część ziemniaków utrzeć i dodać wraz z ćwiartką mąki ziemniaczanej do ugotowanych ziemniaków i zagnieść. Boczek i kiełbasę pokroić. Cebulę obrać, opłukać, posiekać i zeszklić na oleju lub na maśle, zsunąć na bok i dodać pokrojony boczek z kiełbasą.Wyjąc i odsączyć na łopatce cedzakowej. Kapustę kiszoną odsączyć na sitku. Z masy ziemniaczano-mącznej odrywać średnie kawałki, uklepywać i nakładać łyżką nadzienie z kiełbasy, boczku i kiszonej kapusty. Zalepić i formować w kuliste lub podłużne kształty. Zagotować wodę i na osolony wrzątek wrzucać powoli knedle. Gotować z 15-20 min, aż wypłyną na wierzch. Wtedy wyjmować cedzakiem,odsączyć i kłaść na talerze. Okrasić resztą boczku z cebulką przed podaniem.
reanja
marietta