marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Knedle z boczkiem,kapustką i kiełbaską

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 14
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Knedle ziemniaczane są co prawda pracochłonne,ale za to sytne i smaczne. Nadziewać można samą kapustą kiszoną,wędliną,boczkiem lub grzybami.

Knedle z boczkiem,kapustką i kiełbaską

Składniki:

Knedle z boczkiem,kapustką i kiełbaską

 

  • 1,5 kg ziemniaków,
  • 1 l wody,
  • 1/4 mąki ziemniaczanej,
  • 1/2 kg kapusty kiszonej,
  • 100 g boczku,
  • 1/2 wianka kiełbasy zwyczajnej lub 35 dag.krakowskiej,
  • 2 średnie cebule,
  • olej do smażenia,
  • sól.

Sposób przygotowania:

Knedle z boczkiem,kapustką i kiełbaską
Ziemniaki obrać, opłukać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić z nich wodę. Utłuc w misie, odczekać, aż ostygną. Część ziemniaków utrzeć i dodać wraz z ćwiartką mąki ziemniaczanej do ugotowanych ziemniaków i zagnieść. Boczek i kiełbasę pokroić. Cebulę obrać, opłukać, posiekać i zeszklić na oleju lub na maśle, zsunąć na bok i dodać pokrojony boczek z kiełbasą.Wyjąc i odsączyć na łopatce cedzakowej. Kapustę kiszoną odsączyć na sitku. Z masy ziemniaczano-mącznej odrywać średnie kawałki, uklepywać i nakładać łyżką nadzienie z kiełbasy, boczku i kiszonej kapusty. Zalepić i formować w kuliste lub podłużne kształty. Zagotować wodę i na osolony wrzątek wrzucać powoli knedle. Gotować z 15-20 min, aż wypłyną na wierzch. Wtedy wyjmować cedzakiem,odsączyć i kłaść na talerze. Okrasić resztą boczku z cebulką przed podaniem.