Sposób przygotowania:
Knedle z ciasta ptysiowego ze śliwkami
Przygotowujemy ciasto ptysiowe. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy masło i szczyptę soli.
Jak mleko zacznie się gotować dosypać większość mąki (400 gram) i dokładnie wymieszać by nie było grudek.
Pozostawić do wystygnięcia, po tym czasie dodać jajka i dokładnie wymieszać. Dodać resztę mąki i zagnieść ciasto.
Rwiemy kawałki ciasta, rozpłaszczamy w ręce i wkładamy obsypaną cukrem śliwkę. Szykujemy knedle i później partiami gotujemy 2 minuty od momentu wypłynięcia.
Podajemy ze śmietaną posypane cukrem.
Jak mleko zacznie się gotować dosypać większość mąki (400 gram) i dokładnie wymieszać by nie było grudek.
Pozostawić do wystygnięcia, po tym czasie dodać jajka i dokładnie wymieszać. Dodać resztę mąki i zagnieść ciasto.
Rwiemy kawałki ciasta, rozpłaszczamy w ręce i wkładamy obsypaną cukrem śliwkę. Szykujemy knedle i później partiami gotujemy 2 minuty od momentu wypłynięcia.
Podajemy ze śmietaną posypane cukrem.