Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Knedle z ciasta twarogowego Danuty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Knedle można polać kwaśną śmietaną, jak kto lubi.

Knedle z ciasta twarogowego Danuty

Składniki:

Knedle z ciasta twarogowego Danuty

 

Sposób przygotowania:

Knedle z ciasta twarogowego Danuty
Ziemniaki obrać, umyć, ugotować, ostudzić i przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Przełożyć na stolnicę. Twaróg rozgnieść widelcem połączyć z ziemniakami, wbić jajko i żółtko dodać mąki tyle ile zabierze ciasto. Wyrobić ciasto, uformować wałek podzielić na kawałki, w każdy kawałek wkładać umyte i odsączone truskawki. Formować knedle, wkładać do wrzącej osolonej wody, gotować 10 minut. Podawać polane masłem i posypać cukrem.